Mot illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar kan ha många olika orsaker.

Du kan helt enkelt ha drabbats av magsjuka eller fått i dig något olämpligt. I dessa fall går besvären över ganska snabbt, och även om de är obehagliga behöver du sällan söka läkare för sådana besvär. Ibland kan dock illamående och även kräkningar vara något som blir kvar, och då behöver du hjälp av din doktor med en medicin som kan hjälpa.

Kanske det är därför du fått alimemazin, som är ett medel som används bland annat för att lindra illamående och kräkningar.

Hur kan alimemazin hjälpa?

Alimemazin är ett ämne som kan påverka olika delar av din hjärna.

Det ger bland annat en dämpande effekt på den del av hjärnan som reglerar sömnen, och då vekar medlet som en lugnande och sömngivande medicin. Samma ämne kan också påverka de delar som gör att du känner illamående. Det är alltså inte enbart i magen som illamående och kräkningar kan sitta, utan det går också ut signaler från din hjärna som säger att du mår illa och kanske vill kräkas.

Om detta område då får en dämpande stimulans från substansen alimemazin, kommer ditt illamående att minska eller kanske till och med försvinna helt.

Alimemazin mot illamående hos barn

Det är kanske vanligare att ditt barn får alimemazin mot illamående, än att du själv får det, även om det visst skrivs ut till vuxna också.

Många barn kan drabbas av habituella kräkningar, det vill säga kräkningar som inte är sjukliga utan mer vanestyrda. Detta är ett jobbigt tillstånd, naturligtvis för barnet, men även för dig som förälder. Självklart blir du orolig när du ser att ditt barn inte får behålla maten, utan kanske kräks efter varje måltid.

Då brukar läkaren skriva ut alimemazin som du får ge till barnet före varje måltid.

Du ska då se till att barnet får i sig medicinen cirka femton minuter före måltiden, så att den hinner börja verka innan ni äter. Då ska medlet verka dämpande och ta bort illamåendet, så att ditt barn kan få behålla sin mat.

Detta är ett ganska vanligt problem hos många barn, och att just ge alimemazin har visat sig hjälpa många av dessa barn.

Så tar du alimemazin mot illamåendet

Exakt hur du ska ta din medicin beror på vilken form av medlet du fått.

Du kan ha fått tabletter, som finns i 5 mg styrka, och som är en liten rund tablett i rosa färg. Har du fått dessa tabletter ska du som vanligt följa doktorns ordination, och ta så många tabletter per dag som det står på den lilla lappen som finns fäst på din tablettburk.

Du kan också ha fått medicinen i form av orala droppar. Dessa innehåller 40 mg alimemazin per milliliter, och du droppar lämpligen ner den förskrivna dosen i ett glas vatten, eller annan dryck.

Du ska inte blanda dem med mjölk, men kan välja juice eller saft, eller annan dryck om du inte gillar vatten.

Om du har fått dropparna har du också fått en liten pipett medskickad i förpackningen, och denna ska du använda för att få den rätta doseringen. Du får räkna droppar, så många som står på läkarens lapp som finns med på förpackningen. Var noga med att inte ta mer än vad läkaren angett, det är därför du ska använda den medföljande pipetten, eftersom det är mycket svårt att få till rätt mått på egen hand.

Medicinen ska tas tre till fyra gånger om dagen, och ska intas en stund innan du ska äta.

En kvart är en lämplig tid, då hinner medicinen börja verka innan du äter, och därför behöver inte ätandet medföra illamående. Kanske ditt illamående inte kommer i samband med att du äter, och i så fall kan du ha fått en annan ordination som du ska följa.

Då spelar det ju ingen roll om du tar medicinen (alimemazin) i tid till maten.