Vid allergi

Theralen mot klåda och vid allergi.

Theralen är en medicin med flera användningsområden.

Du kanske har fått den här medicinen av din läkare på grund av att du har allergiska besvär?

Theralen räknas till gruppen antihistaminer, och detta är läkemedel som används vid allergiska tillstånd.

Hur verkar Theralen mot allergiska besvär?

Att Theralen, eller egentligen den aktiva substansen alimemazin, kallas antihistamin betyder att den dämpar effekten av histaminer, vilket är ett ämne som frigörs i din kropp om du kommer i kontakt med någonting som du är allergisk emot.

Histaminerna kan göra att det kliar i dina ögon, du får nästäppa eller rinnsnuva, eller allmän klåda. Då behöver du någonting som dämpar histaminernas framfart, alltså ett histamindämpande medel, en antihistamin.

Det är alltså genom att ge en dämpande påverkan på de histaminer som finns i din kropp som Theralen kan lindra dina allergiska besvär och hjälpa mot klåda.

Hur tar du Theralen mot allergi och klåda?

Om din läkare skrivit ut Theralen till dig som lindring vid allergi eller för att stilla klåda, får du följa den dos som står på din förpackning.

Vanligaste dosen, om du är vuxen, är 5 mg, två till fyra gånger dagligen.

Det innebär att om du fått medlet i tablettform ska du ta en tablett vid varje tillfälle.

Har du fått medicinen som orala droppar ska du använda den medföljande pipetten för att kunna dosera rätt. Som alltid när det gäller receptbelagda läkemedel är det bara om du följer din läkares ordination som du kan vara säker på att få bästa effekt av läkemedlet.

Om det däremot är ett barn, kanske ditt barn, som lider av allergi och därför fått detta medel har läkaren alldeles säkert skrivit ut det i tablettform.

Det är i denna form Theralen vanligen ges till barn om det är fråga om att behandla allergi eller klåda. De orala dropparna är inte avsedda att användas till barn. Tabletterna är lättare att dosera när det inte ska ges i så stora doser, så det är orsaken till att ditt barn troligen får Theralen som tabletter.

Läkaren tar hänsyn till barnets vikt och ålder och dosen kan variera mellan 2,5 till 15 mg per dygn.

Eftersom tabletterna ligger på 5 mg, blir det då mellan en halv och tre tabletter per dygn, så det kan bli en del pusslande om du bara ska ge den mindre dosen. Vanligtvis ska du dela upp dosen på tre gånger; morgon, middag och kväll, och du får då ge ditt barn en lite större dos på kvällen.

Allt detta kommer din läkare att berätta om, och följer du bara de direktiv du får behöver det inte vara krångligt alls.

Hjälp vid klåda

Om du drabbas av klåda, till exempel på grund av allergi, vet du hur besvärligt det kan vara.

Det är inte bara det att du kliar sönder huden, det gör kanske också att du får svårt att sova, och svårt att sitta stilla. Klåda kan för många låta som mycket små besvär, men har du drabbats vet du att det inte stämmer, utan att det är besvär som faktiskt kan påverka hela vardagen.

Likadant blir det om ditt barn drabbas, och då är det kanske inte bara barnet, utan också du själv som får sömnlösa nätter och besvärliga dagar på grund av klåda. Därför är det alltid bra att kontakta din läkare för att få hjälp, så att vardagen kan börja fungera på ett bra sätt igen. Ibland kanske du tycker att det känns onödigt att ”besvära” doktorn med sådana saker som klåda, men eftersom det finns bra hjälp att få ska du inte alls tveka.

När det finns hjälp att få, och det är så enkelt som att ta Theralen tabletter eller droppar några gånger om dagen, finns det ingen anledning att låta bli.