Theralen till barn

Theralen till barn – ett läkemedel även för barn.

Har du fått Theralen utskrivet till ditt barn kanske du känner dig osäker.

Om du hört talas om detta som ett lugnande och sömngivande medel kan det kännas tveksamt att ge det till ett litet barn. Du bör dock tänka på att om din läkare skrivit ut det så har han eller hon ansett att det är lämpligt, och troligen har du också fått det förklarat för dig där.

Ofta kan det dock vara lite svårt att uppfatta allt läkaren säger. Kanske du, som så många andra, blir lite skärrad och nervös vid ett läkarbesök, och då är det inte lätt att uppfatta allt som sägs när det är mycket fakta som ska tas in. Gäller problemen dessutom ditt barn är du kanske än mer skärrad. Därför kan du behöva få information hemma i lugn och ro gällande det preparat du fått till ditt barn.

Du kan lättare ta till dig informationen om du själv får läsa om den i din egen takt.

Theralen till allergiska barn

Ditt barn kan ordineras Theralen om det besväras av någon allergi.

Detta är alltså inte ett lugnande och sömngivande medel i första hand, även om det faktiskt också kan fungera som ett sådant.

Theralen är en antihistamin, det vill säga ett medel som går in och verkar dämpande på histaminer. Vad är då histaminer?

Det är ett ämne som frigörs i din kropp, eller i det här fallet, i ditt barns kropp, då barnet utsätts för något som det inte tål. Allergiska reaktioner kan då visa sig i form av nästäppa eller raka motsatsen, rinnsnuva, kliande ögon eller klåda.

Om läkaren skrivit ut Theralen till ditt barn av denna anledning, kommer medicinen att ha en dämpande påverkan på dessa histaminer, och därmed lindra besvären. Preparatet är också klådstillande, vilket kan vara mycket skönt eftersom klåda kan bli mycket besvärande. Det är till exempel inte lätt att sova om det kliar hela tiden, och om du har ett litet barn som drabbas är det inte heller lätt att trösta och förklara vad det beror på.

Vilken dos din läkare har skrivit ut beror på barnets ålder och vikt. Dosen vid allergi brukar vanligen variera mellan 2,5 och 15 mg per dygn.

Denna dos brukar fördelas på tre gånger, och om inget annat nämnts ska du ge barnet en lite större dos på kvällen än vid de andra tillfällena.

Barn med kräkningar kan hjälpas av Theralen

Det finns barn som kräks ofta, ja till och med varje dag, utan att det finns någon bakomliggande sjukdom.

Har du ett barn som ofta kräks men som inte tappar i vikt, och inte heller har ett sämre allmäntillstånd, kanske ditt barn drabbats av vad som kallas habituella kräkningar. Det kan vara ”vanemässiga” kräkningar som inte är farliga, men som naturligtvis inte är roliga varken för barnet eller dig som förälder.

Om du har ett barn med sådana kräkningar bör du tala med en barnläkare, som först av allt gör en undersökning för att se att det inte finns något allvarligare fel. Troligen kommer också doktorn fram till att kräkningarna är habituella, och då skriver han ut Theralen som du får ge barnet en kvart före måltiderna.

Riktigt hur det går till har man inte klarlagt, men medlet dämpar illamående och hjälper mot kräkningar.

Man vet att Theralen påverkar olika centra i hjärnan, och det troliga är att det har just en sådan dämpande effekt på de områden i barnets hjärna som styr illamående och kräkningar.

Även här gäller att läkaren doserar efter ditt barns ålder och vikt, men den vanliga doseringen brukar ligga runt 2-3 mg vid tre till fyra tillfällen per dag.

Alltså vid dagens olika måltider, och det är viktigt att du ser till att ditt barn får i sig medicinen ungefär en kvart innan ni äter, så att den hinner göra verkan innan maten kommer ner.

Theralen barn – lugnande och sömngivande

Om du har ett oroligt barn, eller ett barn med beteenderubbningar, kan läkaren också ordinera Theralen.

Om du fått Theralen till ditt barn av denna anledningen brukar doseringen vara den samma som nämnts ovan vid allergi, alltså mellan 2,5 och 15 mg per dygn, helt beroende på barnets ålder och vikt.

Du ska då också ge barnet tre doser, på samma sätt, och med en lite större dos på kvällen.

Många barn sover dåligt på nätterna och kanske du själv också sovit dåligt i flera år sedan du blev förälder. Du är i så fall sannerligen inte ensam om att som mamma eller pappa bildligt talat gå på knäna på grund av ett barn som skriker sig igenom nätterna. Detta är ett tillstånd som varken du eller ditt barn mår bra av, och det blir idag allt vanligare att barnläkare skriver ut Theralen till små barn med sömnproblem.

Läser man i FASS står där att preparatet inte ska användas till barn under två år, eftersom det finns risk att så små barn drabbas av en uttalad trötthet och nedsatt andningsförmåga.

Det händer trots detta att även yngre barn får Theralen av olika anledningar.

Som förälder vill du naturligtvis att ditt barn ska kunna sova, och du behöver även din sömn själv för att orka med vardagen. Om du läst att medlet inte är lämpligt för barn under 2 år kan det dock hända att du känner dig lite osäker, och det kan då vara bra att prata med läkaren och ta reda på hur det kommer sig att Theralen trots allt kan ges till ditt barn.

Det är mycket troligt att läkaren vet vad han gör, men som förälder vill du troligtvis få detta noga förklarat för dig.

Detta så att du är säker på att medicineringen med Theralen till barn är riskfri trots ditt barns låga ålder.