Mot illamående

Theralen vid kräkningar och illamående.

Kanske du har hört talas om Theralen som en medicin som används som lugnande och sömngivande, men detta preparat har ett mycket bredare användningsområde än så.

Du kan få det utskrivet mot ovan nämnda besvär, men du kan också få Theralen om du har allergiska besvär och klåda.

Du kan dessutom få medlet som behandling mot illamående och kräkningar.

Hur fungerar Theralen mot illamående?

Att det fungerar om du lider av illamående och / eller kräkningar vet man, men det är faktiskt inte riktigt klarlagt hur det fungerar.

Klart är dock att den aktiva substansen i Theralen, alimemazin, har en lugnande påverkan på olika delar i din hjärna, och det är troligen så att denna inverkan även gäller ett område som styr illamående och kräkningar. Detta medför då att ditt illamående lindras eller till och med försvinner då du tar Theralen.

Kanske du tror att det måste vara något läkemedel som påverkar tarmen för att du ska få hjälp mot ditt illamående, men Theralen går istället via din hjärna, där känslan av illamående finns. Detta är egentligen ganska naturligt.

Du har troligen upplevt att du varit illamående även om du inte varit magsjuk. Illamående kan du ju också bli om du mår dåligt psykiskt, eller är stressad till exempel, och då kommer ju inte de egentliga problemen från din mage, utan från hjärnan.

Theralen till barn

Ibland händer det att barn kräks utan att det finns någon egentlig sjukdom bakom.

Det kan vara en mer vanemässig orsak, och kallas då habituella kräkningar. Vid sådana brukar inte barnet gå ner i vikt eller vara sjukt, men det är självklart ändå inte bra om ditt barn kräks efter varje måltid. I sådana fall kan läkaren skriva ut Theralen, som du då får ge ditt barn cirka en kvart innan matdags, tre till fyra gånger om dagen.

Detta hjälper barnet att få behålla maten, och inte behöva bli illamående.

Om kräkningarna är vanemässiga, och medicinen stoppar denna vana, kan de kanske försvinna helt efter en tid, så att medicineringen inte behövs längre. Naturligtvis måste din läkare göra en ordentlig undersökning först, så att det kan uteslutas att det finns någon sjukdom bakom kräkningarna.

Men, just då det gäller barn vet man att det är ganska vanligt med sådana habituella kräkningar.

Hur tar man Theralen mot illamående?

Theralen finns både i tablettform och som orala droppar.

Har din läkare skrivit ut droppar ska du bara använda den medföljande pipetten för att dosera, så att du är säker på att du eller ditt barn får rätt dos.

Det går bra att blanda dropparna i ett glas saft eller juice, till exempel.

Om du ska ge dem till ett barn är det bra om du blandar i en dryck som du vet att barnet gillar, så att dropparna slinker ner som de ska. Det står att de ska smaka mint, men det finns många som tycker att de smakar riktigt illa, och då är det bra att ”gömma” dem i något gott. Om du själv ska inta medlet är det kanske inte lika noga att gömma smaken.

Du kan då också blanda dropparna i kaffe, om du tycker om det.

Däremot är det inte lämpligt att blanda med mjölk.

När du tar Theralen mot illamående och kräkningar ska medlet tas ungefär femton minuter före måltid, tre till fyra gånger om dagen.

Doseringen av Theralen bestämmer din läkare och det är viktigt att du följer de anvisningar du får, för att du ska få önskvärd effekt av din medicin.