Så fungerar alimemazin

Är du precis i början av din behandling med Alimemazin och vill veta mer om hur läkemedlet fungerar?

Eller har du precis kommit hem från ett läkarbesök där du fått Alimemazin utskrivet?

Eftersom Alimemazin har flera olika användningsområden är det förstås intressant att veta mer om hur detta läkemedel fungerar, och hur det kan komma sig att det används i så många olika situationer.

Alimemazin ger effekt relativt snabbt

Om du har drabbats av besvär som gör att du behöver behandlas med Alimemazin så vill du förstås ha hjälp så fort som möjligt.

Alimemazin verkar för det mesta inom ett par timmar, vilket gör att du upplever relativt snabb lindring. Oavsett om det är oro, sömnsvårigheter, illamående eller allergiska besvär som gör att du fått Alimemazin utskrivet så är det skönt att veta att effekten träder in kort tid efter det att du påbörjat behandlingen.

Ingen risk för tillvänjning när du tar Alimemazin

Många läkemedel som används mot oro och sömnrubbningar är beroendeframkallande, men detta gäller inte Alimemazin.

Du behöver inte oroa dig för att du ska bli beroende när du tar det här läkemedlet, vilket också är en av de främsta anledningarna till att just denna medicin används för att behandla svåra orosproblem hos patienter med missbruksproblem.

Den obefintliga risken för tillvänjning gör också att även barn kan behandlas med Alimemazin.

Ett verksamt ämne med många verkningsområden

Det finns flera olika skäl till att Alimemazin skrivs ut, exempelvis:

  • Sömnrubbningar hos vuxna eller barn
  • Orosbesvär hos vuxna med missbruksproblem
  • Allergi och klåda hos barn eller vuxna
  • Illamående och/eller kräkningar hos barn eller vuxna

Det är inte klarlagt till fullo hur Alimemazin verkar i alla dessa fall, men forskning har visat att läkemedlet har förmåga att dämpa effekten av histamin, ett ämne som frigörs hos den som utsätts för något man är allergisk mot. Det kan ge flera olika besvär, som exempelvis nästäppa, snuva, klåda och ögonbesvär. Genom att dämpa histamineffekten kan Alimemazin lindra allergibesvär hos såväl vuxna som barn.

Ungefär samma effekt inträffar när Alimemazin används för att behandla oro och/eller sömnrubbningar.

Ämnet verkar dämpande på några ämnen som finns i hjärnan, vilket i sin tur ger en lugnande och sövande effekt.

Det man i dagsläget vet minst om är hur Alimemazin verkar vid behandling av illamående, men eftersom läkemedlet har en dämpande effekt på vissa ämnen i hjärnan, kan detta påverka delar av hjärnan som har kontroll över illamående, och på så sätt kan illamåendet lindras med hjälp av medicinering.

Oavsett om det är du själv som fått medicinen utskriven, eller om det är ditt barn som ordinerats Alimemazin, så kan läkemedlet hjälpa till att lindra besvären, och detta utan risk för tillvänjning.

Trötthet och lätt yrsel kan uppstå

Det går inte att komma undan det faktum att alla mediciner kan ge biverkningar, så även Alimemazin.

Det positiva är att biverkningarna i det här fallet brukar vara lindriga, men det kan vara bra för dig att veta att du kan känna dig trött och även uppleva en lättare yrsel när du behandlas med det här läkemedlet.

Just tröttheten är en anledning till att medlet inte bör ges till barn under 2 år, men för friska, vuxna människor och barn över 2 år är detta en mild medicin som inte påverkar kroppen i större utsträckning.